Historien om Artelia fra 1930 til 2023.

Artelia har udviklet sig til en af landets førende rådgivende ingeniørvirksomheder.

I 1930 fik civilingeniør A.J. Moe til opgave at projektere en udvidelse af H.C. Ørstedsværket. Igennem de 90+ år, der er gået sidenhen, har vores firma været med til at projektere energiproducerende anlæg over hele Danmark, heriblandt ikoniske projekter som Avedøreværket og Amager Bakke.

Vi har således taget del i udviklingen på energiområdet og de bæredygtige teknologiers indtog. Vi har gennem tiden projekteret samtlige blokke på Amagerværket og efterfølgende været med til at konvertere blok 1 og  2 fra kul til biomasse. Med den nye biomassefyrede blok BIO4 sættes kronen på værket,
da projektet sikrer den grønne omstilling af anlægget.

Anden verdenskrig og 6.000 bunkere
Store betonkonstruktioner var en spidskompetence hos det lille firma, der allerede havde markeret sig som en af landets førende rådgivere inden for større kraftværker. Derfor fik A.J. Moe under besættelsen en unik opgave i form af 6.000 beskyttelsesrum, der skulle opføres over hele landet. A.J. Moe stod for at udarbejde designet af bunkerne og projekterede selv en betragtelig del, mens resten blev til i samarbejde med et landsdækkende netværk af andre ingeniørfirmaer.

Bunkerne indgår i dag som en del af bybilledet mange steder, hvor de udgør små grønne højdedrag i det ellers så flade danske landskab. De benyttes ofte som musikøvelokaler eller til andre kreative formål. Artelia har for eksempel bidraget til indretningen af en museumsbunker på Frederiksberg.

Vi har endda vores egen bunker beliggende på samme grund som vores kontor i Næstved.

Fusionen og Københavns Lufthavn
I 1992 fusionerede A.J Moe med O.H Brødsgaard og dannede virksomheden Moe & Brødsgaard. Der blev hermed føjet et spændende kapitel til historien og et nyt stykke fagligt DNA, der stadig gør sig gældende i dag. O.H. Brødsgaard havde en langvarig relation til Københavns Lufthavn, der strækker sig helt tilbage til Vilhelm Lauritzen Terminalen fra 1939. Firmaet var ingeniør på terminalen, og var i 1999 med til at flytte den historiske bygning i forbindelse med udvidelse af lufthavnen. I dag benyttes terminalen til undervisning og ved særlige begivenheder som statsbesøg eller fejring af danske sportsstjerner, når de vender sejrrige hjem fra diverse mesterskaber.

O.H. Brødsgaard var ingeniør på den massive udvidelse af landingsbanerne i 1960-70’erne, hvilket var datidens største anlægsprojekt. Det har været med til at skabe grundlaget for infrastruktur, som et af vores tre store forretningsområder. Artelia har gennem tiden medvirket til utallige bygge- og anlægsprojekter i Københavns Lufthavn, og vi er fortsat stærkt repræsenteret.

En sort diamant og en blå planet
I 1999 blev Den Sorte Diamant indviet, og hermed begyndte en epoke med Artelia (den gang Moe & Brødsgaard) som rådgiver på et bredt spektrum af banebrydende ikonbyggerier i samarbejde med verdenskendte danske arkitekter. Det ingeniørmæssige design på den spektakulære arkitektur fra årtusindeskiftet og frem har sat sit præg på arbejdsmetoderne, da der skal tænkes innovativt for at gøre arkitekters visioner til bygbar virkelighed. Derfor har Artelia været med forrest i feltet inden for brugen af BIM og IKT. Et godt eksempel er Den Blå Planet, der er verdenskendt for sit organiske udtryk, der efterligner vandets hvirvelstrømme, fiskestimers bevægelser og universets galakser. Den unikke form og de dobbeltkrumme facader tillod ingen standardløsninger, og de digitale værktøjer blev taget til nye højder for at beregne den avancerede bygningsgeometri.

Udvikling og vækst
Op gennem 00’erne fik vi sideløbende udvidet forretningen markant med mange nye rådgivningsydelser og kundesegmenter. Bygherrerådgivning blev en vigtig disciplin, og med projekter som Rødovre Centrum blev vi Danmarks største retailrådgiver. Fra 2003 foretog vi en lang række af opkøb i de store danske byer, hvilket gjorde virksomheden landsdækkende. I 2009 blev Polyplan i Norge en del af koncernen og vores norske datterselskab en realitet.

Udviklingen af virksomheden gjorde sig også gældende i en massiv medarbejdervækst, der betød at hovedkontoret i 2013 flyttede til et nybygget og bæredygtigt domicil i Gladsaxe, projekteret af os selv i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects. Samme år skiftede Moe & Brødsgaard navn til MOE.

Siden fulgte datterselskabet Pacific Tech Solutions (PTS) på Filippinerne, der blev en del af MOE i 2014. Virksomheden danner platform for øget konkurrencekraft og ressourcesikkerhed på det danske marked, og er samtidig en lokal rådgiver, der løser projekter inden for bæredygtig energi og byggeri på Filippinerne.

Internationale ambitioner
Med udvidelsen af H.C. Ørstedsværket blev A. J. Moe i sin tid skabt. I dag er vores virksomheds hidtil største projekt – Amager Bakke. Anlægget er et af verdens reneste waste-to-energy-anlæg og tilmed et rekreativt byområde.

MOE var i 2019 en virksomhed med mere end 900 medarbejdere, og den unikke MOE-kultur var fortsat et vigtigt udgangspunkt. Værdier som tillid, dialog og frihed under ansvar var i fokus, og de sociale arrangementer var et væsentligt bidrag til at skabe tætte relationer på tværs af virksomheden.

I 2019 blev MOE en del af Artelia Group – en multidisciplinær ingeniørkoncern med speciale inden for byggeri, infrastruktur, vand, energi og industri. Koncernen havde over 5000 ansatte og kontorer i mere end 30 lande i Europa, Afrika, Mellemøsten, Asien og Amerika.

I Artelia Group fik MOE rollen som spydspids i Artelia Business Unit Nordics.

Etablering af en pharma-division
I maj 2022 blev LBP Engineering en del af Artelia. Sammenlægningen var et win-win match. Med LBP’s stærke kompetencer inden for procestekniske anlæg, test og kvalificering, og Artelias brede multidisciplinære kompetencer blev der skabt en pharma-division, der er blandt de største på det danske marked.

Skift af navn fra MOE til Artelia
Som en del af Artelia Group, er vores virksomhed blevet en international spiller på det globale marked. Det har bragt flere spændende internationale projekter med sig og givet mulighed for, at vi har kunne byde på større projekter i Danmark. Idet Artelia Group er blandt de største ingeniørrådgivere i Europa med over 7000+ ansatte fordelt på 40 lande, er Artelia-navnet et velkendt og anerkendt brand i mange lande. Derfor var det naturligt med et navneskift fra MOE til Artelia i marts 2023, som kunne styrke den allerede eksisterende internationale markedsprofil.

Ledelsen i Artelia

Organisation

Ejerskab

Samfundsansvar

Historie

Fællesskab