Et lyspunkt i hverdagen

Et lyspunkt i hverdagen

Lysdesign kan både benyttes til at forstærke et æstetisk udtryk og give folkeskolelæreren et effektivt pædagogisk værktøj. Samtidig har lys en afgørende betydning for vores sundhed og velvære.

Smedetoften i Københavns Nordvestkvarter har fået et nyt vartegn i form af en lysring, der står i seks meters højde. Den ikoniske lyscirkel har en omkreds på knap 80 meter og danner rammen om et nyt mødested for områdets unge og lokale beboere. Hele pladsen er transformeret til et multifunktionelt byrum, og under cirklen er der både boldbane og klassiske københavnerbænke.

Den lysende cirkel tændes med 100 % styrke en time før solnedgang, hvor dagslyset stadig dominerer. Herefter dæmpes det løbende i takt med, at det tiltagende mørke giver plads til lyset. Først til 25 % ved borgerligt tusmørke, så til 5 % ved nautisk tusmørke og til slut gløder cirklen på 2 % ved det astronomiske tusmørke. Den lysende cirkels farvetoner skifter undervejs, tilpasset tusmørkets foranderlige karakter.

Lyset er således programmeret ud fra skumringsperioderne, der selvfølgelig varierer i takt med årets gang, hvilket programmeringen tager højde for. Som man nok kan fornemme, ligger der flere faglige iagttagelser bag. Vores lysdesigner Merete Madsen pointerer, at det særligt handler om at forstå øjets fysiologi og have sans for iscenesættelse:

Lys er adaptivt, så hvis det skal have en effekt, skal man komme fra noget, der er knap så lyst. Derfor arbejder man med zoneinddeling, hvor der er klare forskelle i niveau og farvetoner. Men det skal være behagelige kontraster, da respekten for det offentlige rum er mindst lige så vigtig. Vi skal ikke ind og bidrage til den luxkrig, der gerne finder vej ind i større byområder.
Merete Madsen
Merete MadsenProjektchef
Lysdesign

Et varieret lyslandskab
Variation er et tilsvarende vigtigt virkemiddel, når vi opholder os indenfor. Især hvis man skal tilpasse lyset til menneskets fysiologiske behov. Her spiller vores naturlige døgnrytme en stor rolle.

Derfor skal der bl.a. skabes balance og sammenhæng mellem det udefrakommende dagslys og den indendørs belysning. Dagslysets store kvalitet er, at det er foranderligt og giver liv. I sundhedssektoren, hvor folk er sengeliggende, bruger man ofte belysning, der netop forandrer sig i løbet af døgnet, og det har beviseligt en positiv effekt.

Vores medfødte forkærlighed for naturens elementer er i det hele taget en vigtig inspirationskilde. Forskning viser, at vi foretrækker varmt spotlys, mens loftslyset gerne må være køligere. Det er en direkte simulering af solskin og den blå himmel. Hvis man derimod etablerer et fuldstændig ensartet lyslandskab, har man groft sagt simuleret en gråvejrsdag. Et andet eksempel på inspiration kunne være, at de fleste af os godt kan lide at gå i skoven, hvor lyset skinner ned igennem bladene. Denne type variation kan også trækkes med ind i lysdesignet.

Smedetoften
Bygherre  Københavns kommune og Områdefornyelse nordvest
Arkitekt  1 :1 Landskab
©  Søren Aagaard

Trivsel i skolen
Det store potentiale ved varieret lys er for nyligt sat i spil på Skovlunde Skole i Ballerup. Skolen har fået et intelligent lysstyringssystem med dynamisk belysning, der løbende folder sig ud i forskellige hvide farvetoner og i forskellig intensitet. Vores lysdesigner Anni Høy har forprogrammeret forskellige scenarier, hvor lyset ændrer sig over tid.

Når eleverne kommer ind i klasselokalet, tænder lyset og justerer sig automatisk til mængden af dagslys i lokalet. Herefter starter en dynamisk cyklus, hvor lyset ændrer karakter i forhold til skoledagens opbygning. Men lærerne har også mulighed for manuel kontrol, hvor de kan styre intensitet og farvenuancer. De kan bl.a. tilpasse lyset til en rolig atmosfære eller bruge det som en lille opkvikker.
Anni Høy
Anni HøyRådgiver
Lysdesign
 Skovlunde Skole i Ballerup