Trelleborgs nye oplevelsescenter formes som et vikingeskjold

MOE er med på vinderteamet, der skal designe det nye oplevelses- og videncenter til vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse.
29. januar 2016

I det naturskønne Tude Ådal nær Slagelse på Vestjælland ligger Trelleborg, som er en af Danmarks største kulturskatte. Ringborgen siges at være opført af Harald Blåtand omkring år 980 og forventes at blive optaget på UNESCOS verdensarvsliste over umistelige kulturmonumenter. Her vil Trelleborg komme i selskab med Jellingestenen, som også vidner om Harald Blåtands regeringstid, da han her hævder ” at han vandt sig al Danmarks og Norge og gjorde danerne kristne”.

Trelleborgs nye oplevelses- og videncenter skal derfor både være med til at formidle monumentets store nationalhistoriske betydning og samtidig fungere som vikingemuseum. På stedet har man Danmarks eneste bevarede vikingeskjold, hvilket har inspireret til udformningen af centeret, der ligger som et skævt, kæmpe skjold, man kan gå op på og herfra få en fantastisk udsigt over Trelleborg.

”Forslaget er fascinerende, enkelt, frodigt og komplekst. Det funktionelle og rumlige netværk, der er udspændt under skjoldet og indrammet af sejlene(..)understøtter formidlingen og giver frihed til arkitektonisk udfoldelse” udtaler dommerkomitéen om vinderforslaget, som er blevet døbt ” det tabte skjold”.

Ny Trelleborg får et areal på cirka 2000 kvadratmeter og vil indeholde café, foyer, multifunktionelt foredragsområde, kontorer, mødelokaler, lokale til frivillige, værksted og udstillingsområder.
Selve udstillingen er opbygget som en narrativ fortælling, hvor man følger en vikingefamilie.

Vinderteamet består af MOE, PLH Arkitekter, ALL ,GHB Landskabsarkitekter, GODdesign ved udstillingsarkitekt Gert Olsen, filminstruktør Rumle Hammerich og art director Søren Buus.

Tilbage til oversigt


 
Alex Fraenkel
Divisionschef
2540 0011
afr@moe.dk